sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Sauna

"Millainen? Milloin? Miten usein? Miten? Kuinka kauan? Ja MIKSI?"
Kysymyksiä, joita olen kuullut aina kun keskustelu on ajautunut suomalaiseen saunaan. Kaikki ihmiset tietävät sanan sauna, ja että se on jotain todella suomalaista, mutta siihen tietämys usein sitten jääkin. Jotkut kertovat käyneensä muutamia kertoja saunassa ja nauttineen siitä, mutta heille sauna on kuitenkin jotain aivan erilaista kuin meille suomalaisille.

Pidin esitelmää suomalaisista stereotypioista muutama viikko sitten koulussa. Sauna aiheutti eniten kysymyksiä ja jossain määrin kummasteluakin. Opettaja halusi tietää, miksi me oikein käymme saunassa ja miten se käytännössä tapahtuu. Oli jotenkin hankalaa selittää koko saunarutiini, koska heillä ei ollut mitään tietoa miten saunotaan. En oikein tiennyt, mistä aloittaisin. Lopulta taisin sitten kertoa luokalleni kaiken mitä saunasta mieleen vain tuli: sauna on osa kylpemistä ja peseytymistä, yleensä saunassa vietetään ehkä noin 15-20 minuuttia kerrallaan, käymme saunassa yleensä pari kertaa viikossa, miten löylyä oikein kuuluu heittää ja että sauna on suuri osa suomalaista elämää. Samalla kertoessani pysähdyin itsekin ihan miettimään, että miksi me oikein käymme saunassa, mikä siinä niin kiehtoo. No, kauaa ei tarvinnut miettiä: onko parempaa tunnetta kun saunanjälkeinen puhdas ja täysin rentoutunut olo kylmä juoma kourassa. Itselleni ei ainakaan ihan heti tule mieleen.

Kanadalaisessa hostperheessäni sauna on myös osana monissa keskusteluissa. He eivät esimerkiksi tienneet, että saunoja on monia erilaisia (puu- ja sähkösaunoja, höyrysaunoja, savusaunoja jne). Heidän oli myös vaikea käsittää, että jokaisessa suomalaisessa kodissa sauna on yksi huone kylpyhuoneen yhteydessä. Ja kun kerroin, että monilla ihmisillä on jopa kaksi saunaa, kotona ja mökillä, he olivat todella yllättyneitä. No, entäs sitten kun kerroin, että saunaan mennään alasti. Nuorempi host-siskoni oli suorastaan kauhuissaan kun kerroin, että suomessa voin käydä perheeni, ystävieni ja sukulaisteni kanssa saunassa samaan aikaan. Tietenkin heti perään oli selvennettävä, ettei Suomessa todellakaan ole muuten normaalia oleskella alasti - sauna on ainut poikkeus.
Niin ja pitää vielä mainita, että host-isäni kertoi, että hän nauttii saunassa käymisestä ja haluaisi taloonsa saunan. Hän oli kuulemma myös katsellut mainoslehtisestä jotain kahden hengen saunahuoneita, joita voi hommata kotiin. En tiedä oliko hän tosissaan hommaamassa sellaista, mutta toivon kovasti, etteivät he ainakaan pelkästään minun takiani sitä hommaisi. :D


Eilen pääsin ensimmäistä kertaa saunaan kahden kuukauden tauon jälkeen. Minun on pitänyt mennä jo monta kertaa, mutta aina on sitten tullut jotain muuta menoa tai estettä. Kaksi kuukautta on elämäni pisin aika ilman saunaa, mutta jotenkin olin jo unohtanut kuinka ikävöinkään saunaa. Saunattomaan elämään on tottunut yllättävän nopeasti.
No eilen päivällä lähdin vihdoin host-äitini kanssa läheiseen uima- ja urheilukeskukseen. Keskuksessa on suuri kuntosali, höyrysauna, tavallinen sauna, poreallas ja muita uima-altaita. Käytiin ensin höyrysaunassa ja kyllä tuntui hyvältä! Olisin voinut olla siellä vaikka kuinka monta tuntia. Sen jälkeen poreallasta ja uimista ja lopuksi mentiin vielä tavalliseen saunaan. Lämpötila oli arviolta noin +50-60 astetta, ja ilma oli tosi kuiva. Siellä ei nimittäin ollut edes vesikiulua, joten löylyä ei voinut heittää! No, kahden kuukauden tauon jälkeen sekin tuntui paratiisilta. Host-äitini lähti jo hieman aiemmin ulkopuolelle vilvoittelemaan. Saunassa kanssani ollut vanhempi herrasmies voivotteli kun oli niin kuuma. Hän oli alimmalla lauteella ja ihmetteli, miten kestän kuumuutta niin kauan ylälauteella. Kerroin olevani Suomesta ja että olen tottunut saunomaan kuumemmassa saunassa pari kertaa viikossa. Suu ammollaan hän kuunteli kun jatkoin kertomalla, että meillä on sauna kotona. Sauna ja saunakulttuuri on kyllä toistaiseksi isoin ero mihin olen törmännyt Suomen ja Kanadan välillä.

Eilen oli niiiiiiin hyvä olo koko loppupäivän ihan pelkästään saunan ansiosta. Niin puhdas ja rentoutunut! Nyt en vaan millään malttaisi odottaa, että pääsen saunaan uudestaan. Aion kyllä tosiaankin mennä tiuhempaan kuin kerran kahdessa kuukaudessa!!

Ai niin! Ja perjantaina ja lauantaina tännekin satoi ensilumi. Tuntui niin oudolta kun etelä-amerikkalaiset koulukaverit hehkuttivat lunta ja olivat aivan innoissaan. Se oli heidän elämänsä ensimmäinen kosketus lumen kanssa koskaan. "Ette siis ole koskaan nähneet tai koskeneet lunta?" Se oli minulle täysin vierasta, sillä itse olen tietenkin elänyt lumen kanssa koko elämäni. Eiväthän he tietenkään ole koskeneet lunta, sillä he elävät ikuisessa kesässä. Siinä vaiheessa oli minun vuoroni olla suu ammollaan.
Tämä vuosi ei siis todellakaan ole pelkästään kielen oppimista - se on myös monista eri kulttuureista ja maista oppimista. Ja mikäs sen hienompaa kuin avartaa vähän maailmankatsomusta!

( Uimahallikuvat: (c) http://www.hostingbc.ca/content/surrey-sport-and-leisure-complex )

1 kommentti:

  1. mitennii tääl ei olla alasti muutenki, sää oot kyllä niin väärässä tässä, suomessahan ollaan alasti kokoajan. korjataksesi heille synntynyttä väärää kuvaa suomesta, infoo ihmeessä kaikille kandalaisille tytöille, jotka tykkää olla alasti, minun facebook-profiilistani ja sano et kaikki on tervetulleita suomeen olemaan alasti ja saa alkaa juttelemaan mulle ni voin kertoa suomen yleisestä alastomuushakuisuudesta!

    VastaaPoista