sunnuntai 14. marraskuuta 2010

V niin kuin Vancouver

Jopas aika on taas vierähtänyt enkä ole ehtinyt päivittämään. Pahoitteluni siitä. Nyt kuitenkin tulee taas tekstiä! Mietin pitkään, mistä kirjoittaisin tällä kertaa ja päädyin kirjoittamaan Vancouverista. Minua nimittäin pyydettiin kirjoittamaan juttu Vancouverista erääseen uutiskirjeeseen, joten ajattelin nyt kirjoittaa kaupungista hieman tännekin.

Vancouverhan sijaitsee aivan länsirannikolla (lähellä USA:n ja Kanadan rajaa) ja on Kanadan kahdeksanneksi suurin kaupunki (reilut puoli miljoonaa asukasta). Usein kuulee puhuttavan myös ns. "Suur-Vancouverista", johon lasketaan siis pikkukaupungit varsinaisen Vancouverin lisäksi, silloin väkiluku on yhteensä 2,2 miljoonaa. Vancouver kuuluu provinssiin nimeltä British Columbia.

No se siitä virallisesta osuudesta. Itse olen kokenut, että Vancouveriin on ollut helppo sopeutua asumaan, sillä Kanadassa on loppujen lopuksi paljon yhtäläisyyksiä Suomen kanssa. Luonto on hyvin samantyylistä kuin Suomessa (paitsi että täällä kauniit vuoristot kuuluvat myös maisemakuvaan), ruoka ei poikkea mitenkään radikaalisti suomalaisesta. Ilmasto on melko samanlainen kuin Suomessa, paitsi että se on hieman tasaisempi kuin Suomessa (kesät viileämpiä, talvet leudompia) ja täällä sataa vettä enemmän. Sopeutumista on helpottanut myös se, että julkinen liikenne on helppokäyttöinen ja todella sujuva.

Lisäksi Vancouver on todella kansainvälinen kaupunki. Kaupoissa myyjät ovat usein alunperin aasialaisia, taksikuskit ovat aina muita kuin natiivikanadalaisia jne. Joskus mietin, missä kaikki natiivikanadalaiset ovat kun kaduilla näkee vain aasialaissyntyisiä ihmisiä. Ihan päivittäin näkee ihmisiä lähes jokaisesta maanosasta, joten itseäni en todellakaan ole tuntenut muukalaiseksi täällä.

Vancouverissa on valtavasti nähtävää mihin vuodenaikaan tahansa. Kuuluisimpia nähtävyyksiä ovat mm. Science World, Rogers areena (Vancouver Canucksien kotihalli), Grouse Mountain, Vancouver Aquarium, Granville Island, Gastown, aivan upeita puistoja ja totta kai paljon shoppailumahdollisuuksia, esimerkkinä vaikkapa Metrotown (British Columbian suurin kauppakeskus). Pienen ajomatkan päässä löytyy Whistler, Victoria ja Rocky Mountains, jotka ovat kaikki kuulemma todella upeita paikkoja ja jonne itse aion suunnata lähikuukausina.

Niin kuin kaikissa paikoissa, myös Vancouverissa on joitakin miinuspuolia. Suurkaupungin kaduilla luonnollisesti näkee jonkin verran kodittomia ja kerjäläisiä, mihin en ollut pikkukaupungin tyttönä tottunut. Vancouver on myös hyvin sateinen paikka talvisaikaan. Pääpiirteittäin Vancouver on kuitenkin uskomattoman siisti ja upea kaupunki.

Lienee sanomattakin selvää, että jäkiekko on todella suuri osa Vancouveria ja Kanadaa ylipäätäänkin. Se on AIVAN toista luokkaa täällä kuin Suomessa. Ihmiset todella myötäelävät jääkiekossa, mikä näkyy ihan katukuvassakin - autoissa voi nähdä Canucks-lippuja, ihmisillä on Canucks-vaatteita ja jopa bussien etuosassa välkkyy välillä teksti "Go Canucks Go!" Ja voi hyvänen aika kun Canuckseilla on peli - sinä iltana ei kaduilla ja julkisissa muita ihmisiä näykään kuin sinipaitaisia faneja (no, ehkä vähän liioittelen) mutta ensimmäistä kertaa kun satuin Skytrainiin pelin loppumisen aikoihin, kaikki asemat ja Skytrain olivat täynnä sinipaitaisia faneja. Ihan uutta minulle!

Lempiasiani Vancouverissa (ja Kanadassa yleensäkin) on kuitenkin ihmiset. Ihmiset ovat todella kohteliaita ja ystävällisiä. Kanadalaiset ovat aitoja ja huolehtivaisia. Kaupoissa saa yleensä aina iloista palvelua, kohteliaisuuksia viljellään usein sekä small talk-kulttuuri on tietenkin myös vahvasti mukana arkielämässä. Kokonaisuudessaan Vancouver on aivan ihana pakkaus ja olen viihtynyt. Vancouver on mitä mainioin kaupunki opiskella, työskennellä, asua tai lomailla. Ja vaikka ikävöinkin hurjasti Suomea, tulen ikävöimään myös Vancouveria kun on aika palata kotiin.

Niin ja sitten vielä jotain arkielämästäni. Perjantaina nimittäin käytiin luokkani kanssa yhdessä kuuluisammassa nähtävyydessä, Science Worldissä. Paikkahan on hieman samantyylinen kuin Suomessa Heureka. Science World on yksi Vancouverin kuuluisimmista nähtävyyksistä erikoisen ulkomuotonsa takia. Hankala selittää, mutta laitan kuvan niin ymmärrätte miksi.
Tällä hetkellä Science Worldissä on menossa Body Worlds & The Brain -niminen näyttely. SIellä oli siis näytillä erilaisia ihmiskehoja, ruumiinosia, lihaksia, sisäelimiä, sikiöitä, aivoja, verisuonia, luurankoja jne jne! Ja ymmärtääkseni kaikki olivat aitoja. Välillä kyllä kieltämättä rupesi ällöttämään, vaikka mielestäni se oli samaan aikaan todella mielenkiintoista. http://www.bodyworlds.com/en.html

Niin ja ps. Satuin tällä viikolla löytämään kaupoista Pandan lakritsia ja Finlandia vodkaa. Kyllä vieläkin meinaa silmät pudota päästä jos sattuu löytämään jotain SUOMALAISTA!

2 kommenttia:

  1. ''Khyllä meillä Tykkimäellä kuivataan penkit''

    VastaaPoista
  2. mosukki hei! :D haha, en ollu ees muistanu tota juttua enää. haha! :D
    kiva kun siekin olet tänne eksynyt lueskelemaan:)

    VastaaPoista