perjantai 17. syyskuuta 2010

Kanadalaista elämää

Totutteleminen uuteen paikkaan ja täysin uuteen kulttuuriin vie luonnollisesti aikaa. Omasta mielestäni olen sopeutunut melkohyvin, vaikka olen ollut täällä vasta alle viikon. Kanadalainen kulttuuri ei onneksi ole täysin erilainen kuin suomalainen, mutta eroja kuitenkin löytyy hyvinkin paljon.

Jo ihan perusasioissa on eroja: esim. ovenkahvat on erilaisia, vessa ja suihku toimii eri tavalla, suurin osa autoista on automaattivaihteisia, lakanat ja peitot on ihan erilaisia, pistorasiat... ja listaahan voisi jatkaa! Ajattelin nyt kirjoittaa muutamista, joihin olen itse eniten kiinnittänyt huomiota.

Suurin kulttuurien välinen ero, jonka huomasin ensimmäisenä, oli läheisyys. Kanadalaiseen kulttuuriin kuuluu läheisten halaaminen ilman syytä. Joka ilta ennen nukkumaanmenoa halataan ja suukotellaan kaikkia perheenjäseniä. Muutenkin perheenjäsenten, sukulaisten ja ystävien kanssa ollaan hyvin läheisiä - tai ainakin isäntäperheeni on. Perheen läheisimmät ystävät tai sukulaiset saattaa tulla sisään, ottaa kaapista itse kahvia ja jotain syötävää ja istahtaa ruokapöydän ääreen. Monta kertaa viikossa illallispöydässä istuu myös joku ystävä tai sukulainen. Onhan toki Suomessakin perheitä, jotka toimivat näin mutta itselleni henkilökohtaisesti tämä on vaatinut hieman totuttelua. Tykkään kuitenkin tästä tavasta ja toivon sen jäävän itsellenikin Suomeen palattuani. (...ei nyt välttämättä sen, että astelen kaverin jääkaapille kysymättä lupaa. vaan sen, että osoittaisin arjessa enemmän välittäväni ystävistä ja perheestä.)

Pientä totuttelua on vaatinut myös ruokailutottumukset. Ruoka on ollut yllättävän samantyylistä kuin suomessa. Tai no okei, ei samantyylistä mutta siihen on kuitenkin ollut helppo sopeutua. Perheessäni syödään aika paljon vihanneksia ja hedelmiä, mikä on mielestäni ihanaa.
Normaali ruokailurytmi Kanadassa: aamiainen, kevyt lounas (esim. sandwich, leipää ja hedelmiä, kevyt keitto...), välipala, kunnon illallinen ja illemmalla ehkä jotain pientä iltapalaa. Lounas ei ole niin olennainen osa päivää kuin Suomessa. Sen sijaan illalla kokoonnutaan (aina kuin mahdollista) koko perheen kanssa ja syödään kunnon illallinen. Toisin sanoen: pitkin päivää syödään pieniä snacksejä ja illalla sitten kunnon ruoka.

Lopuksi vielä muutamia kuvia mun huoneesta, joka on myös hyvin kanadatyylinen.


 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti