torstai 23. joulukuuta 2010

Christmas, part 2 - Joulunpyhät Kanadassa

Tänään tein suuren joulusiivouksen. Siivosin mun oman huoneen ihan lattiasta kattoon. Pesin lakanat ja vein peitot ulos, tuuletin koko huoneen ja järjestelin vaatteet. Kyllähän siinä jokunen tunti vierähti mutta kyllä nyt on hyvä mieli. Nyt mie oon ihan valmiina mun ensimmäiseen kanadalaiseen jouluun.

Ajattelin nyt kirjoittaa joulunpyhistä Kanadassa, koska ne poikkeaa siitä, mihin olen Suomessa tottunut. Nyt vaan siis tämmönen yleiskatsaus ja myöhemmin kerron sitten jokaisesta päivästä tarkemmin.

Juuri ennen joulunpyhiä jotkut muutamat kaupat ovat auki 24 tuntia vuorokaudessa. Mm. Wal-Mart (suuri amerikkalaisketju, joka on valtavan suosittu myös Kanadassa, vähän Prisman tyylinen kauppa). Siis ihan hullua! Miettikää, jotkut ihmiset menee jouluostoksille yölläkin. Tai niin ainakin uskoisin, tuskin ne muuten pitäis kauppaa auki.

Christmas Eve (24.12.) on aika pitkälti vielä tavallinen päivä. Kaupat on aika normaalisti auki ja monet ihmiset ovat vielä kuulemma töissä. Host-perheelläni on tapana mennä illalla käymään ystäväperheen luona kylässä, joten sinne me huomenna illallakin suuntaamme. Siellä tavataan ystäviä ja syödään jotain perusruokaa, ei siis vielä jouluruokia. Jouluaattona monet ihmiset käyvät kuulemma kuitenkin kirkossa. Joulupäivänä toki myös, mutta host-äitini kertoi, että saatamme mennä jouluaattona käymään kirkossa.

Christmas Day (25.12.) on sitten juhlapäivistä kaikista suurin. Kaupat ovat kiinni. Päivä alkaa lahjojen avaamisella. Meillä on nyt jo tuolla kuusen alla aikamoiset pinot lahjoja (ne ovat lähinnä paketteja, joita sukulaiset ovat lähettäneet). Jouluyön aikana sinne noiden lahjojen seuraksi on ilmestynyt myös lisää lahjoja, jotka ovat "joulupukilta". Kanadassa siis joulupukki ei läheskään joka vuosi tule kylään (joskus kuitenkin kun lapset ovat pieniä..), vaan lapset käyvät yleensä tapaamassa joulupukkia kauppakeskuksessa tms. Lahjat ovat jouluyön aikana ilmestyneet kuusen alle ja aamulla ne sitten avataan.
Tällä perheellä on tapana kokoontua sitten tänne kotiin. Sukulaisia ja ystäviä tulee tänne joulupäivänä ja illalla syödään suuri jouluillallinen, johon kuuluu ainakin mm. kalkkunaa. Kerron tästä sitten tarkemmin kun olen kokenut sen.

Boxing Day (26.12.) on vielä juhlapäivä, mutta silloin ovat kaikki kaupat jo auki. Ja kaupat ovat tupaten täynnä ihmisiä, sillä kaupat ovat täynnä aivan megahyviä tarjouksia - siis kuulemma ihan hullun hyviä tarjouksia! Mutta siellä täytyy kuulemma olla todella kärsivällinen, koska kaupat ovat oikeasti täynnä shoppailuintoisia ihmisiä.

Tänään oli ihana ylläri illallisella! Miun host-äiti oli tehnyt vähän niin kuin suomalaisen jouluaterian. Meillä oli semmosta paistia, joka oli melkein joulukinkun makuista, sitten oli semmosta perunalaatikkoa, salaattia ja herneitä. Aivan ihana ylläri!

Tänään kasasin myös piparkakkutalon. En vaan tajua mitä oon tehny pielee, koska ne osat oli ihan semmosia pehmeitä ja taipusia. Ehkä niitten ois pitäny antaa olla vielä pari päivää. En tiiä, mutta tuli kyllä ongelmia! Yhdessä mun host-äitin kanssa väsättiin sitä. Poltettiin pari kertaa sormetkin siinä mukavasti kun yritettiin kasailla taloa. Katto taipui niin paljon, että lopulta se hajosi. Sitten piti vähän fiksailla. Mutta olen lopputulokseen aika tyytyväinen. Vaikeuksien kautta voittoon! Ja mun host-äiti oli tosi tyytyväinen, koska se oli kuulemma ensimmäinen piparkakkutalo, jonka hän on koskaan itse valmistanut, tai ollut mukana valmistuksessa.
Sanoin vaan mun host-perheelle, että pakko vissiin syödä se jo jouluna, eikä suomalaisen perinteen mukaan loppiaisena koska mie en kestä kattoa tota taloa kun se epäonnistu niin :D:D ja muutenkin, haluun jo syömään sitä!



Rauhallista jouluaattoa teille kaikille sinne Suomeen! Mie kattelen just netistä Joulupukin Kuumalinjaa! =)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti