lauantai 25. joulukuuta 2010

Christmas, part 3 - Jouluaatto

Nyt on sitten jouluaattokin vietetty. Itse asiassa ollaan jo joulupäivän puolella koska kello on niin paljon.
Niin kuin aiemmin kirjoitin jouluaatto on vielä melko tavallinen päivä. Tai no, onhan se osa joulua täälläkin. Mutta se on kuitenkin vielä kokonaan joulun odottelemista. Aamulla juttelin perheelleni Suomeen webbikameralla. Oli ihana seurata heidän joulumeininkejään ja perinteinen jouluhan siellä näytti olevan. Kyllä tuli hirveä ikävä ja kaipuu sinne. Toivoin niin kovasti, että olisin voinut olla jakamassa tämän joulun heidän kanssaan siellä. Kuulin ennen lähtöäni tänne, että joulu tulee olemaan yksi vaikeimmista hetkistä koti-ikävän kannalta. Toistaiseksi en ole kokenut varsinaista koti-ikävää, vaikka toivoinkin, että olisin voinut olla perheeni kanssa Suomessa. Mutta katsotaan nyt miten joulu etenee. Toistaiseksi sen asian tiimoilta selviydytty suht hyvin.

Alkuillasta lähdin käymään host-äitini kanssa kirkossa. Olin aiemmin kertonut, että haluaisin kovin mennä jouluna perinteisesti kirkkoon ja host-äitini lupasi lähteä kanssani. Valtaosa kanadalaisista on käsittääkseni katolilaisia, mutta suuri osa on myös protestantteja. Tämä perhe on protestanttinen, joten menimme protestanttiseen kirkkoon. Haluan kokea koko tämän joulun kanadalaisittain, joten halusin mieluusti mennä katsomaan protestanttisen jouluhartauden enkä edes lähtenyt metsästämään tietoa jospa täällä olisi luterilainen kirkko jossain. Luultavasti onkin. Mutta joka tapauksessa, mentiin protestanttiseen kirkkoon. Se paikka muistutti enemmänkin seurakuntasalia kuin kirkkoa. Protestanttinen kristinusko ei suunnattomasti poikkea luterilaisesta, joten paikka tai tilaisuus eivät juurikaan poikenneet luterilaisesta toimituksesta. Tietenkin kanadalaiset käyttäytyvät tilaisuudessa hieman eri tavalla kuin suomalaiset, esimerkkinä vaikkapa "Aamen!" sanottiin aina yhteen ääneen ja muutenkin kun pappi kysyi "Mitä kuuluu?" ja toivotti "Hyvää joulua!", hänelle vastattiin yhteen ääneen. Tilaisuus oli todella lämminhenkinen ja minulle jäi todella hyvä mieli.

Sen jälkeen menimme ystäväperheen luokse viettämään jouluaattoa. Siellä oli ystäviä ja sukulaisia, joiden kanssa juteltiin ja syötiin yhdessä. Tarjolla oli mm. lasagnea, paistettuja kanansiipiä, salaattia jne. ja juomisia. Ilta oli oikein leppoinen. Tietenkin jokaisella perheellä on omat joulunviettotapansa, mutta host-perheelläni tuo on kuulemma perinne.

Nyt pitäisi vissiin painua äkkiä nukkumaan. Huomenna aamulla voi tulla herätys jo ajoissa, sillä lahjat pitää avata muiden kanssa samaan aikaan. Jännittää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti